Είναι ανάγκη να γερνάμε;

Είναι ανάγκη να γερνάμε; Το ερώτημα αυτό απασχολεί άπαντες, γι’ αυτό και δεν σταματά ποτέ η αναζήτηση τρόπων καθυστέρησης της γήρανσης.

Eίναι όμως πραγματικά ανάγκη να γερνάμε; Μεγαλώνοντας, σταδιακά ξεκινά η καταστροφή των οργάνων, ιστών, δέρματος, να μειώνεται η όραση, να χάνονται και να σκουραίνουν τα μαλλιά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της σταδιακής δυσλειτουργίας των οργάνων και των ιστών του οργανισμού μας. Θα μπορούσαμε όμως να ανατρέψουμε όσο γίνεται την διαδικασία της γήρανσης και να επιμηκύνουμε την ζωή;

Όποιος παρακολουθεί τις έρευνες που κάνει η επιστήμη όσον αφορά την αντιγήρανση τα τελευταία χρόνια, θα έχει παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι επιστήμονες στρέφουν τώρα το βλέμμα τους όλο και περισσότερο στα πεπτίδια-βιορυθμιστές. Ας δούμε λοιπόν τι είναι τα πεπτίδια-βιορυθμιστές και πως μπορούν να μας διαφωτίσουν στο θέμα της αντιγήρανσης.

Στον ανθρώπινο οργανισμό τα πεπτίδια-βιορυθμιστές είναι «φορείς πληροφορίας», που μεταφέρουν την βιολογική πληροφορία από το ένα κύτταρο στο άλλο και για τον λόγο αυτό ονομάζονται «βιορυθμιστές». Είναι μικρομόρια τα οποία αποτελούνται από 2 έως 3 αμινοξέα μεγέθους 1 nm. Χάρη στο μέγεθός τους μπορούν να προσπελάσουν (διαπεράσουν) τη κυτταρική μεμβράνη φτάνοντας στον πυρήνα του κυττάρου.

Οι βιορυθμιστές αυτοί έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των γονιδίων και να επαναφέρουν στην αρχική δομή το γενετικό υλικό που έχει τροποποιηθεί λάθος ή έχει υποστεί βλάβη. Αυτό συμβαίνει όταν νοσούμε, κάνουμε κακό τρόπο ζωής ή ζούμε σε δυσαρμονικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Κατανοώντας πλέον τον ευεργετικό τρόπο λειτουργίας των πεπτιδίων-βιορυθμιστών στον οργανισμό, μπορούμε να καταλάβουμε και να δούμε γιατί γερνάμε. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει.

Τα πεπτίδια-βιορυθμιστές παράγονται φυσιολογικά στο λεπτό έντερο. Μεγαλώνοντας, η ικανότητα του οργανισμού να παράγει τις ποσότητες των πεπτιδίων που χρειαζόμαστε σταδιακά μειώνεται. Φανταστείτε ότι η ποσότητα των πεπτιδίων που παράγει ένας 50χρονός άνδρας είναι 20 φορές μικρότερη από την ποσότητα που παράγει ένας 20χρονος.

Αποτέλεσμα λοιπόν της μειωμένης παραγωγής πεπτιδίων-βιορυθμιστών, είναι η παραγωγή υποδεέστερων ποιοτικά κυττάρων λόγω της ελλιπούς βιολογικής πληροφόρησης, οι οποίες έχουν προέλθει από την κακή διατροφή και τον τρόπου ζωής, το συνεχές στρες και τις διαφορετικές ασθένειες που περνάει ένας άνθρωπος καθώς μεγαλώνει.

Με αυτό το τρόπο, η ποιοτική υποβάθμιση των κυττάρων αρχίζει. Έτσι κατανοούμε ότι επέρχεται και η «φυσιολογική» πλέον φθορά των σημαντικότερων λειτουργικών μας μονάδων-οργάνων. Με συνέπεια τις χρόνιες παθήσεις, τη σταδιακή γήρανση τους και τον εκφυλισμό.

Υπάρχει βέβαια τρόπος να ανατρέψουμε ή έστω να μειώσουμε τη φθορά του οργανισμού μας κατά τη διάρκεια του βίου μας; Φυσικά κι υπάρχει. Όπως έχει αναφερθεί στην αρχή αυτού του άρθρου, η επιστήμη έχει κάνει μεγάλα και σημαντικά βήματα στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τη συνεχή και καθημερινή φθορά του ανθρώπινου οργανισμού.

Ένα από αυτά τα βήματα είναι και τα πεπτίδια-βιορυθμιστές, τα οποία μπορούμε να λαμβάνουμε πλέον σε καθημερινή βάση ανανεώνοντας τον οργανισμό μας. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε συνοπτικά τ’ αποτελέσματα έρευνας που έγινε στο Ινστιτούτο Γεροντολογίας της Αγίας Πετρούπολης στην Ρωσία:

*Βιβλιογραφία: V. Kh. Khavinson, C.M. Boutenko – «Τα πεπτίδια-βιορυθμιστές στην πρόληψη της γήρανσης»

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες, ενδείκνυται η συστηματική λήψη πεπτιδίων - βιορυθμιστών σε άτομα άνω των 40 ετών. Καθώς επίσης και σε παιδιά ή ενήλικες ηλικίας μικρότερης των 40 ετών, σε άτομα με προβλήματα υγείας και ανθρώπους που καταπονούν τον οργανισμό τους π.χ. αθλητές, άτομα που βρίσκονται σε στρεσογόνες συνθήκες εργασίας, κακές συνθήκες διαβίωσης κ.τ.λ.

Τα πεπτίδια δεν θεωρούνται φαρμακευτικό σκεύασμα και επίσης δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια. Με τη συστηματική λήψη των πεπτιδίων-βιορυθμιστών ένας άνθρωπος μπορεί δείχνει τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερος και να επιμηκύνει με φυσιολογικό τρόπο την ζωή του.

Lana Malyevich

Βιολόγος – Κλινικός Βιοχημικός